3 Ağustos 2010 Salı

HACİZ-DAYAK-HUKUK DEVLETİ


Yeni avukatların kaderidir icra işi. İlk önce bu işe koşullanırlar.İlk şoku burada yaşarlar. Farklıdır icra işi, icra avukatlığı. Her işin ayrı bir sahne ve senaryo olduğunu kabullenir , oyunu kuralına göre oynamayı öğrenirsen zevkli bile gelebilir. Benim için öyledir. Öyledir çünkü binbir türlü olay yaşamışımdır;sonradan hepsi komik gelir. Komiktir ama çok da tehlikelidir ve bu uğurda pek çok meslektaş can vermiştir. Bu durumda aklıma gelen ilk laf " Elalemin derdi beni gerdi " dir ama nafile. Küfür de yersiniz,beddua da, üzerinize de yürünür; türlü türlü durumlar... Çok şükür bu güne kadar hiç dayak yemedim. İlk haciz işlemi yaptığımda stajyerdim.Eve geldiğimde kimseyle ne görüşmek ne de konuşmak istedim. Yemek yemeden yattım ve sabah kalktığım da böyle bu işe devam edemeyeceğimi düşünüp bir karar aldım. Cüppemi çıkarır gibi çıkaracaktım tüm yaşanılanları kapının önünde, sokmayacaktım içeriye. Böyle giderse ya kanser olur ölecek ya da bu işi bırakacaktım. Ve bu işin içinde olmayanların kolay kolay anlayamayacağı bir ruh içine büründüm zamanla. Buna belki de mesleki zırh yada ruh denilebilir mi? Evet belki de öyle.


Dün hacze çıktığım günlerden biriydi. Sıradan bir gündü. Benim haczim kaçıp bırakılan iş yerini haciz kanalıyla açtırıp tespitinden ibaretti. Hacze adliye aracıyla icra memuru eşliğinde birkaç avukat -stajyer avukat yada iş takipçisi birlikte çıkılır, şöförün seçtiği güzergahtan sırayla işe başlanılır. Dünkü ilk güzargah Başakşehir'di. Bayan avukat gidilecek yer için mutlaka polis alınması gereğinden bahsetti. Memur karakolu aradı ama iş yoğunluğu sebebiyle ekip verilemeyeceği söylendi. Bu sefer 155 aranarak durum anlatıldı. Gelen ekiple birlikte apartmanın dördüncü katına icra memuru, avukat hanım ve şöför birlikte çıktılar. Beş dk. sonra evden gürültüler, daha sonra bağırtılar gelmeye başladı. Yukarıda iki polis olduğunu biliyorum. Aşağıda da üç polis. Karşı apartmandan bir kadın çıkıp karşıda siyah bluzlu kadını dövüyorlar birşeyler yapın diye bağırdı. Polise " Eyvah bu Avukat Hanım koşun lütfen " diye bağırdım. Aynı anda Avukat Hanımı üç defa cama çarptıklarını gördüm. Amaç cam kırılsın ve oradan yere çakılsın. Polis ne yapacağını şaşırmış bakıyor, ben bağırıyor derken icra müdürü çıktı kapıdan saç baş dağılmış ağlıyor. Kurtarın dedi avukatı. Polis içerde hiç birşey yapmıyor, yapamıyor. Derken Avukat Hanım yüzü tırmıklanmış, göğsünde ve baldırında tekme izi üstü başı dağılmış bir vaziyette çıktı. Kana susamış, dillerini anlayamadığım bir düzine insan pencerelerden sarkmış sadece anladığım pis k....tak , o.......pu lafları. Olayın baş failleri iki adam polis eşliğinde aşağıya indi ama poliste hiç icraat yok. Biz baskı yapıyor adamları kelepçe eşliğinde minübüse bindirilmeleri gerektiğini söylüyoruz ama gördüğümüz görüntü aciziyetten başkası değil. Yaklaşık bir saat sonunda polisler adamları araca bindirmeye ikna etti, nüfus cüzdanlarını dahi görmeyi başaramadan. Aklıma insanca yaşam ve hak mücadelesi için yürüyen yurdum insanı ve onları gaz bombası altında sindirerek coplayan polisler geldi. Gözaltında kaybolan insanlar, gençler ; saçma sapan şeyler yüzünden tartaklanan,aşağılanan insanoğlu... Onlar başka polisler miydi ? Onlar polis miydi ? Peki bunlar kim ?? Haklı-mağdur , haksız- zanlı, cahil- mütecaviz, aydın-taarruz-hedef. tezatlığı. Bu böyle uzayıp gider.


Arzu edilen ne yetkisini aşan ne de aciziyeti içerisinde sapla samanı karıştıran polis. Arzu edilen tek şey devletin tüm kurumlarının tam yetkili ve donanımlı çalıştığı bir HUKUK DEVLETİ. Tek eksik bu !

14 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Off Zührecim bu çok acıtıcı, çok moral bozucu birşey. Bildiğimiz ama kabullenmek istemediğimiz yanlışların yüzümüze çakılışı. Çaresiz kalmak da en acısı. Çok zor bir meslek sizinki, ne diyeyim Allah yardımcınız olsun. Son paragraftaki dileğine de sonuna kadar katılıyorum.

mavi dedi ki...

Allah kolaylık versin sizlere.. Gerçekten yıpranılan mesleklerdensiniz. Okurken ben sinirlendim polislere.. Ama günümüz ne yazık ki duyarsız vatandaşlarla dolu..kendimden biliyorum daha geçen gün bir taciz olayı yaşadım dolmuşta, kendimi korudum ama ne yazık ki daha sonra kimse geçmiş olsun bile demedi... Allah'a emanet yaşıyoruz işte...

Asuman Yelen dedi ki...

Kalakaldım öylece. Çok duyduğumuz, çok okuduğumuz şeyler ama böyle birinci ağızdan öğrenince insan köşeye sıkışıyor. Böyle bir aczi kabullenmek çok zor.
Ben senin yerinde olsam her şeyi bırakır müziğimle meşgul olurdum.
Sanıyorum böyle durumlarda bahsettiğin o zırh bile yara alıyordur Zühre' cim.
Kolaylıklar diliyorum sana...

didem dedi ki...

Zuhre'cim okurken gozlerime inanamadim...Cok uzucu cok! Hele hele yardim istemissiniz ve elden birsey gelmemis o daha da uzucu. Sok oldum.Hakikaten zor bir meslek sizinki. Allah kolaylik versin. Arkadasiniza gecmis olsun.Didem

mine dedi ki...

iğrenç ya
polisin elinde biber gazı oluyor aslında pat diye sıkıveriyorlar nasıl öyle davranmalarına izin verirler insan isyan ediyor ve kızıyor gerçekten !

laleninbahcesi dedi ki...

Canım Zühre
bir mayıs gösterilerinini engellemek amacıyla hastane bahçelerine bile biber gazı sıkan, restoranda oturmuş eşiyley yemek yiyen yaşlı adamı bile o arada coplayanlar da var...

Kolay gelsin sizlere ve memleketime de izan düzen gelsin bir an önce....

çok öptüm seni

GÜVEN SERİN dedi ki...

Zor iş!... Ama bunca kolay işin, kalaycılğın içinde kaybolup,yokolup gitmektense asıl olan zor işin sonunda keyfin keyfini demlemek değil mi? :)) Zor günlerin adamı olmayan ben; ne güzel de nasihat veriyorum ama:))

Tüm zor işlere, zorlu mücadelelere,zorlu hayallerin bir türlü gelmeyen adaletine selam olsun.

sünter dedi ki...

Tuhaf, yanina polis alip gidiyorsun, can güvenligin acisindan,ama ise yaramiyor.
Hatta kelepce takmaya bile cesaret edemiyorlar.
Ehhh özellikle ülkemizde kimin kime gücü yeterse.
Som sözüne yürekten katiliyorum.
Insallah bir gün olur

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Canım arkadaşlarım, sanıklar önce ifadeleri alındıktan sonra aynı polisler tarafından salındılar. Olayı yaşayan biz avukatların savcılıkça alınan ifadesi ile İstanbul Barosu Avukat Hakları Komisyonu'nun bastırması sonucunda Cumhuriyet Savcısı sanıkların mağdur tarafından keşfine karar verdi.Keşiften sonra sanıklar Sorgu HAkimliği'nce tutuklanıp cezaevine gönderildiler.

Gerçek Hukuk Devletlerinde hiçbir baskıya gerek olmaksızın yürütülen prosedür bizde ancak böyle zorlamayla yerine getirilebiliyor.Bu sonuca rağmen gecikmiş adalet, adalet değildir.

Herkese sonsuz sevgi ve selamlar !

Zeugma dedi ki...

Çok çok üzücü bir durum yaşanmış..
Mesleğiniz gerçekten zor ve riskli Zühreciğim...
Daha önceki yazılarından birine yorum bırakmıştım hatırlarsan. Benim de avukat bir arkadaşım davalı taraflardan dayak yemiş, epey bir yüzü gözü mor gezmişti :(

Bazıları kendi adaletinden başka tanımıyor ve orman kanunları uyguluyor işte böyle...

Gecikmiş adalet adalet değildir tabii. ''Keşke hiç gelmeseydi'' dedirtir hatta...

Geçmiş olsun arkadaşına..
Ve paylaştığın için teşekkür ederim sevgili Zühreciğim...

Sevgilerimle...

Çınar dedi ki...

Özellikle icra avukatlığının zor olduğunu hem de insanı ruhen yıprattığını ailedeki avukatlardan biliyorum. işinin olumsuzluklarını kapının dışında bırakmayı başarabilmişsin neyse ki. Ülkemdeki çarpıklıkları gözler önüne seren bir olay yaşamışsın.

Ben de, son paragraftaki düşüncene aynen katılıyor ve birgün gerçekleşmesini umuyorum.

Sevgiler

ramazan dedi ki...

Biz sıradan vatandaşlar bu yollarla sindirilip, haksız, hukuksuz bir dünyada yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Suçlunun baş tacı edildiği bir ülkede yaşamak acı veriyor. Ne yazık. Sizin işiniz de çok zor gerçekten, kolaylık versin...

Selma Er dedi ki...

memleket bu hale gelince,icra,haciz,kavga,cinayet,haklı,haksız..hepsi birbirine karışmış durumda maalesef..görevini yapmaya gidenler de bu arada nasibini alıyor,hiç haketmeseler de..borçlular cinnnet geçirip ya kendini,ya da en yakınını bile öldürebiliyor..allah sonumuzu hayır etsin..

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

ZEUGMACIĞIM evet hatırlıyorum o yorumunu. Evet tehlikeli bir iş yapıyoruz.Değer mi diye düşünüyor insan? Hele hele bu uğurda canını verdiyse..Sevgiyle canım arkadaşım.

ÇINARCIĞIM demek ailede avukatlar var. Meslektaşlarıma selam ve saygılar, sana da sevgiler !

RAMAZAN HOCA'M kanunsuz suç ve ceza olmaz. Ama bizim memlekette oluyor.Herşeyi görmek mümkün.Sevgi ve saygılarımla.

SELMA HANIM, amin ! Allah sonumuzu iyi etsin.Biz taraf değiliz, sadece vekiliz desek de nafile. Sevgi ve dostlukla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...