11 Aralık 2010 Cumartesi


Ahmet Kaya ile liseli yıllarda tanıştım. Dinlediğim müziklerden çok farklı "özgün müzik" etiketliydi ama yüreğime değdi. "Ağlama Bebeğim" albümünü ağabeyim ile birlikte tüm gün dinler, bıkmazdık. " Hasretinden Prangalar Eskittim " ile hüzünlenir, yarınlar için umut beslerdik. Kürt olduğunu bilmez, ilgilenmezdik. Sol yanı ağır basar, bizi buradan yakalardı. Yurt dışına çıkmaya zorlanan ve hatta zorla gönderilmesine sebep olan hadiseler o gün de , bugünün Türkiye'sinde de makul sebepler değildi; bana göre. On yıl önce ölüm haberini Türkiye'den de önce yakın arkadaşına gelen telefon haberi ile aldığımızda gözyaşlarına boğulmuştuk. Hak etmemişti, erken ve ülkesinden çok uzakta olan ebedi ayrılığı.

Bugün köprülerin altından çok sular aktı. Sular durulmadı, temizlenmedi de. Ancak o gün Türkiye'si ile bugünkü arasında çok şey değişti. O gün kendisini yurtdışına apar topar çıkartan, def eden devlet bugün cenazesinde kendisini anacak, hazır olacak ; tam kadro. Muhalefet ise yok!!! Nasıl? Neden? Bu bir günah çıkartma mı? Sorulara verilecek cevaplar hazır ama samimi değil. İnandırıcı hiç değil. Bu anma toplantısını Türk-Kürt savaşının durmasına katkı sağlayacak bir adım, politik tavır ve oy taktiğinden uzak, basiretli ve objektif devlet adamlığı tavrı olarak tarihe geçmesini arzu ederdim. Türkan Saylan'ın mevcut iktidarı ve yarattığı sinerjiyi eleştiren tavrı sebebiyle Türkiye' ye katkıları gözardı edilerek cenazesine bir Allah'ın kulu iktidar mensubu devlet adamının yokluğu, yapmaya çalıştıkları şeyin hayrını (!) görmeme engel oluyor.


İnandırıcılıktan yoksun, mayınlı politik tavır ve söylemlerin yer aldığı ve mide bulandırdığı gündem içinde , yumurta ve yuhalanma ile karşılanan devlet adamlarının korkulu rüyasının ne yazık ki herkesten fazla gerçeği analiz edebilen üniversite gençliği olması ne kadar hazin verici.


Bugün oturdukları koltukları boşalan yerden dolduracak mülkiyelilerden aldıkları cevap yarın Türkiye'sinde günışığının daha aydınlık ve ferah olacağının cevabıdır ve bizim umudumuzdur.


26 yorum:

cenebaz dedi ki...

Zaten samimi olsalar o gün Erdal Eren için timsah göz yaşları dökenler, bugün anma toplantısı için salon bile vermiyor olmazlardı. Hani Evreni yargılamak içindi bu yeni yasalar. Kur'an'ın her yerinde iyi insan olmaktan, dürüst olmaktan, yalancılığın kötülüğünden bahsediyor ama bu sözde (tatlı su) müslümanlar yalnızca kafadaki kılları örtmekle ilgililer. Dürüstlük, namus hak getire. İktidarı bırakmamak için, ceplerini(artık cep değil, dipsiz kuyu oldu gerçi)doldurmak, iktidarın nimetlerini sonuna kadar yemek için her şey, her yol mübah bunlara. Zührecim, yalnız son paragrafta demişsin ya, mülkiyeyiler oturacak o koltuklara diye. O bile zor artık. Bin tane hile, bin tane dalavere ile gene kendi yandaşlarını, imamlarını oturtacaklar oraya. Bak 80 yıllık Türk dış politikasının içine etti 1 yılda Da.vutoğlu. Ne doğru dürüst sanışmanları var, ne de onlarda danışacak mütevazılıkları. Ben yaptım oldularla bitirdiler devleti. Neyse sabah sabah çok konuştum, kusura bakma.

laleninbahcesi dedi ki...

Günler sonra böyle bir yazıyla geldin Zührecim...Bir şarkısı vardı, kapıyı çarpar giderim, kafama sıkar giderim dediği, ben o şarkısını ve kum gibiyi çok severim... İnsanların milliyetleriyle konuşmak paradan konuşmak ayıp olduğu günlerden nerelere geldik değil mi... Bu gün yumurta atılan siyesetçileri gösterdi tv de, Californiya valisi Arnold Schwarzenegger yumurta gelen ceketini çıkardı ve bana pastırma borçlusunuz dedi... Bizse yaşlarını büyütüyoruz gençlerin asmak için...

Sevgimle

mavi dedi ki...

Berrak, durgun suya bir çöp atmaya gör hemen bulanır. Zaten i..ktidara güvenim yoktu ne yazık ki muhalefetten de umudumu kesmeye başladım.

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Ahmet Kaya, Nazım Hikmet gibi değerlerimize yaşarken değil, öldükten sonra sahip çıkılıyor. Son olaylar, polis devletinin korkusudur. Gençlerimize daha fazla iş düştüğü bir süreçten geçiyoruz. Sevgilerimle..

Esin Bozdemir dedi ki...

Zührecim, her şey şaka gibi adeta ama ne yazık ki gerçek!..

Gerçekler ayan beyan ortada bunun analizini yapmak hiç de zor değil artık!..her şey göstermelik!riyakarlık, sahtekarlık, Allah-Allah nidaları ile her şeyi kitabına uydurmak!..

geleceğimizi emanet edeceğimiz gençliğimizin UYANMASINI yürekten diliyorum. TEK UMUDUMUZ GENÇLİK!

Yitirdiğimiz aydınlarımızı saygıyla anıyorum..ve bu güzel yazı için sana da teşekkür ediyorum Zühreciğim...

Güzel bir haftasonu dilerim...

Zeugma dedi ki...

Zühreciğim, Ahmet Kaya'yı ben de severek dinlerdim, ne yalan söyleyeyim. Senin söylediğin şekilde Türkmüş, Kürtmüş hiç bilmeden, ilgilenmeden..
Sonrasında yazdıkların, olup bitenleri irdeleyiş biçimin çok güzeldi.
Son satırların ise içimi aydınlatıp ferahlattı. Umarım ve dilerim aynen gerçekleşir bu..

Sevgilerimle...

bilge dedi ki...

MÜZİĞİN IRKI OLMAZ SEVGİLİ ZÜHRECİĞİM BİZ ÖLÜ SEVİCİYİZ SAĞKEN YAPMADIĞIMIZI BIRAKMAYIZ ÖLÜNCE KIYMETLİ OLUR METHİYELER DÜZERİZ..
UMUDUMUZU YİTİRMEMEK ÜZERE SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM ARKADAŞIM..

lezzetli somunlar, serap dedi ki...

Zührecim Ahmet Kaya eşimle benim de çok sevdiğimiz bir ses ve yorum. Irkçılık zaten kötü bir şey, hele müzikte hiç olmaz, yakışmaz..Gelelim Çenebaz'ın dediği 'kafadaki kılları örtme' meselesine: Beyaz Hoca demişti ya 'eğer türban kutsalsa don daha kutsal, ayıp yerleri örtüyor' diye..Başka ne diyeyim arkadaşım? Nelerle uğraşıyor ama nelerle de uğraşmıyoruz..Sevgiler..

Balkahveden sevgiyle dedi ki...

Yanılmıyorsam,A.Kaya kürt değildi,
eşi Gülten Hanım kürttü.Öyleyse
farklı bir sevgisi vardı.
Dediğiniz gibi söylediği şarkılarda bir etnik ayrımcılık hissetmeden dinliyorduk.Sözlerine ve ezgisine hayrandık.Seyredelim bakalım daha neler olcek:))

didem dedi ki...

Niye butun sanatcilar olunce kiymetlenir merak ediyorum...

sünter dedi ki...

Ahmet Kaya´yi severdim bende ayni seninde yazdigin gibi kürt´müydü türk´müydü aklima bile getirmeden, kum gibi sarkisini günde defalarca dinlerken.
Ta´ki kendisi her nedense bunu cok önemli bulmus olmali ki öyle bir aklima soktu ki...
Sonra onun Apo cani´sinin posteri altinda verdigi konser hemde hergün askerlerimizin cenazeleri ekranlardayken. Dinleyemez oldum.
O bu ülkenin sanatcisiydi diklenebilirdi bazi seylere. Zaten protest bir sanatci.Onun icin seviyordu onu sevenler pasif olmadigi icin. Ama Apo cani´sinin gölgesinde olmamaliydi.

Ama yinede keske yurtdisina kacmak zorunda kalmasaydi. Zaten ömrü yetseydi bu günlerde cok mutlu olurdu sanirim. Az kaldi emellerine kavusmak üzereler.Kendi devletlerini kuruyorlar. Birkac detay kaldi ama uzun sürmiyecek.

Benim son günlerde gözlemledigim bunlar sevgili Zührecim.
Umarim yanilirim ama nedense son zamanlarda büyük bir umutsuzluk icindeyim ülkemizin gelecegine dair.
Kürtler ve gülen cemaati haberleride umutsuzlugumu iyice arttiriyor.

Yanilirim insallah....

Sevgiler

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili çoban yıldızım,
postların bende görünmüyormuş.Bilge'den geldim buraya.Yeniden izlemeye alayım seni bakalım olacak mı?
Sevgilerimle

sünter dedi ki...

Sevgili Zühre epeydir yoksun merak ettim...Umarim ters bir sey yoktur,iyisindir..

Çınar dedi ki...

Mutlu yıllar. Yeni yılda herşey gönlünce olsun.

Sevgiler

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

SÜNTERCİĞİM ÇOK AMA ÇOK YOĞUN BİR DÖNEM SONRASI KISA BİR TATİLDEYİM.GÜZEL YORUMLARINIZA CEVAP BİLE YAZAMADIM ÇOK ÖZÜR DİLERİM.NİCEMUTLU VE UMUTLU YILLARIN OLSUN SÜNTERCİĞİM.SEVGİYLE KUCAKLIYORUM.

ÇINARCIĞIM NİCE MUTLU GÜZEL YILLARIN OLSUN, ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

CANIM ARKADAŞLARIM ! HEPİNİZE MUTLU,SAĞLIKLI GÜZEL BİR YIL DİLİYORUM.SEVGİLERİMLE!

Newbahar dedi ki...

Sizin ve ailenizin yeni yılı kutlu olsun sevgili Çoban Yıldızı...

Nice mutlu ve sağlıklı senelere.

Puzzle. dedi ki...

Bu yılın mutluluklara,sağlığa,savaşsız,barışçıl bir dünyaya içinde, huzurlu ve sevdiklerinizle birlikte en güzel günler sizlerlerle olsun.

Zeugma dedi ki...

Mutlu *. • ˚ ˚ •. ★ ★ Huzurlu. *. °. ° * * ★ ★ Yıllar. • ˚ ˚ ★ ★ ˛ ˚ ˛ •
•. Olsun ★ ˛ ˚ _Π_____. * ˚ ★ ★ ★
˚ ˛ • ˛ • ˚ */______/~ \. ˚ ˚ ˛ ★ ★ ★
˚ ˛ • ˛ • ˚ *| 田田 | 门

Yeni yılını kutlar, sağlık ve mutlulukla dolup taşmış, huzurlu günler dilerim...
Seni en kısa zamanda burada görebilmek dileğiyle sevgiler gönderiyorum Zührecim :)

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Zühre'cim,
Yeni yılını tüm içtenliğimle kutlar balkız başta olmak üzere güzel ailenle sağlıkla ve sevdiklerinle gönlünce bir yıl geçirmeni dilerim.
Sevgilerimle...

Sabahattin Gencal dedi ki...

Merhaba,
14 Şubat Dünya Öykü Gününde DAMLA/ ÖYKÜ ÖZEL SAYISINI çıkarmayı düşünüyoruz. Bu konudaki çağrımız “Bloglardan Seçmeler”de yayınlandı. Özel sayı için öykülerinizi göndermenizi önemle rica ediyoruz.
Not: Sitemizi ziyaret edenlerin sayısı sınırlıdır. Biz de birçok siteye ulaşamıyoruz. Onun için de yardımlarınızı bekliyoruz. Bu etkinliğe katılmaları için bloglarda yazanları teşvik ederseniz memnun olurum.
İyi günler dileğiyle.

didem dedi ki...

Coban yildiziiii nerdesin?
Ara ara sayfana bakiyorum. Ozlettin kendini. Umarim herkes iydir, hersey yolundadir.
Sevgilerimle

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

DİDEMCİĞİİİİİMMM,
CANIM BENİM,BEN ve BENLE BİRLİKTE OLAN HERKES ÇOK İYİ ŞÜKÜRLER OLSUN. ÖNGÖREMEDİĞİM ÇOK YOĞUN BİR DÖNEME GİRDİM. ORGANİZE ÇALIŞMAYLA BİLE BAŞA ÇIKMAKTA ZORLANIYORUM. GÜNDE ORTALAMA 15 DURUŞMA VAR :((
AMA İNAN BEN DE ÇOK ÖZLEDİM HEM YAZMAYI HEM DE SİZLERİ OKUMAYI. EKSİKLİĞİNİZİ ÇOK HİSSEDİYORUM. ARTIK YAVAŞ YAVAŞ DÖNÜŞ YAPACAĞIM EN KISA ZAMANDA. SANA VE UFAKLIKLARA KOCAMAN SEVGİ VE SELAMLAR !

mavi dedi ki...

Bende giriyorum ara ara sayfana yeni yazı yok. yorumları daha yeni okudum. bayağı yoğunmuşsun. sağlık sıhhat olsun da gerisi önemli değil. bekliyoruz yeni yazılarını :)

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Şenizciiiğiiimm canım benim!!

bilge dedi ki...

Sevgili zühre seni merak ediyorum 1 aydır bloğuna uğramıyorsun sevgiler..

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Bilgeciğim sadece yoğunluk canım benim. Senin Mim'in de kaldı.Umarım beni affedersin :))
Kucak dolusu sevgiler !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...