8 Kasım 2011 Salı

KURBAN



Sakin ve sıradan bayramlarımızdan birini daha yaşıyoruz. Şu an içerden kavurma kokuları geliyor ve saat gecenin tam 00.00'ı.  Bu koku beni çok gerilere çocukluğumun bayramlarına götürüyor.


 Dedem geceden fırına konulan ve ağzı çamurla sıvanan suranın önüne sandalyesini attığında sabah ezanı bile okunmamış olurdu. Dayanamaz, uyku tutmaz beklerdi. Öyle sabırsızlanırdı ki bu sabırsızlığı çenesine vurur , sabah ezanı okunur okunmaz önce tenor tonu meşhur esnemesiyle başlar, oda kapılarının açılmaması üzerine bu kez de hadi kalkın naraları atarak maaileyi ayağa dikerdi. O fırın açılıncaya kadar sandalyesinden bir an olsun kalkmazdı. Koca sofra kurulur ve fırında bütün gece pişen sura o sabahın köründe midelere indirilirdi. Ben??? Ben ve küçük kuzen Yeliz ailenin mızmızları olarak yan masaya kurulur limon yemiş yüz ifadesi ile bakıp bakıp tiksinti duygusunun verdiği titremeler ile normal kahvaltımızı ederdik . İşte benim doğup büyüdüğüm ev bu kadar etçil iken ben bu kadar otçuldum. Et namına damağımın bildiği ve annemin zoruyla kabul etmek zorunda kaldığı tek şey köfteydi. O da ağzımda büyüyen lokmalarla babamın çiğenemeyi kesin bilmediğimi düşünüp çileden çıkması ve çiğneme replikleri yaparak bana bunu öğreteceğine inanmasıyla devam ederdi. Bu hep böyle oldu .


Gelelim yazının en başına. Evet saat tam 00.00 ve içeride kurban kavurması yapılıyor. Nerede? Tabii ki yuvam dediğim evde. Ben yukarıda anlattığım mıymıntılıkta biriyken evlendiğim koca kişisi tam bir et delisi! Allah'ın sopası yok! Buyur , bir de burdan yak, dedi eminim. İyi de neresinden yakayım? Ot yediği yok ki!!!

 Abim yemin törenine gelmiş annemin taaaa İzmir'den Isparta'ya getirdiği donmuş işkembe çorbasını kaşığıyla kırarak yiyen kişi! Babaannem kıymaya gübre muamelesi yapan kadın !... Ettiğim tüm laflar inci gibi diziliyor önüme.  Evet babaannemin un kurabiyesini bile kuyruk yağından yaptığını düşünürsek bu güne de şükretmeliyim biliyorum. Ama bu bayram en başta bizim aileye sonra da benim eşime bayram . Ben ise her bayram gibi bu bayram da mağdurları oynayan ve kale alınmayan bir yaban kedisi .

6 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Senin için zor bir bayram oluyor:))
Yok Zuhrecim o kadar da değil et güzel şeydir tadında yenirse hele kavurma çok güzeldir de!!!
Nedense çocukluğumda yediğim kavurma tadı artık kalmadı ya bende yada etlerde.Artık bende çok severek yiyemiyorum.İnan saman (Samantatıdı hiç bilmem ama) tadında sanki.
Anlayacağın bu kurnab bende hiç et yemedim, oysa severim yada severdim diyelim.

Güzel bayramların olsun canım...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Canım NURcuğum aslında çok da eskisi gibi değilim.Üzüm üzüme baka baka kararırmış :))Ucundan azıcık değişikliğe uğradım zaman içinde.Yine öyle koca koca et yiyemiyorum ama eskisi kadar mızmız değilim, değilmişim yani kociş öyle diyor :)))))))))))

Mutlu nice bayramlarımız olsun.Ellerinden ve yanaklarından öpüyorum!

Asuman Yelen dedi ki...

Kavurmayı ben de çok severim. Çocukluk bayramını keyifle okudum. Tenor esnemeli dedeni en çok sevdim. Öldüyse Allah rahmet eylesin. Benim 2 büyük annem 90 larına kadar yaşadılar ama 2 dedem de ben doğduğumda ölmüştü.
Afiyet şeker olsun Zühre' cim. Evlilik, birliktelik damak konusunda da buluşmayı gerektiriyormuş demek:))
Sofranızın bereketi ağzınızın tadı bozulmasın...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Amin Asuman Ablacığım! Dedeciğim ve babaanneciğim yoklar artık ama anıları aklım yettiği sürece hep benle yaşayacaklar.
Kocaman sevgilerle Asuman Ablacığıma!

didem dedi ki...

Insallah guzel bir bayram gecirdin ailenle Zuhre'cim. opuyorum seni

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sağol Didemciğim,huzurlu ve sağlıklı bir bayramdı çok şükür :)

Sevgilerle tüm aileye !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...