2 Ocak 2010 Cumartesi

2010' A AZ KALA OLANLAR

Yılbaşından iki gün önce eşim tutturdu aşure yapalım diye.Yapalım dediğine bakmayın, yapacak olan benim tabii ki. Ama ben hiç aşure yapmadım deyince alt dudağı olduğu gibi düştü; kıyamadım ben de. Hemen interneti açtım buldum bir tarif. Öyle gramlarla olan tarifleri hiç anlamam ben; bardak usulü bir tarif gözkırptı birden. Bir gün öncesinden kabartmaya yatırdım buğday,nohut ve fasulyeyi. Tarif o kadar kolay ve kısa ki. Dedim ki içimden " bugün aşure yaptım öldüm bittim derler, bu kadar kolay birşey için mi canım ! ". Yaaaa büyük laf söylemek değil bana büyük lafları düşünmek dahi yaramıyor. Başta herşey yolunda giderken şekeri katınca biraz sulu oldu korkusuyla ben pirinçleri kabartmadan kat içine, olsun o pirinçler kıtır kıtır. Siz deyin 7 ben diyeyim 10 saat kaynadı o aşure. Bittim, öldüm öldüm dirildim ! Midem bulandı şeker kokusundan. Bir tabak bile yiyemedim aşureden. Bana bu eziyeti yaşatan eşim beğendi beğenmesine tabii ama bu şartlarda beğenmeme gibi bir alternatifi de yoktu doğrusu.

yılbaşı derseniz ; geçen sene şeytanın ayağını kırmakla birlikte artık biz de yılbaşı kutlar olduk. İzmir'den gelen ailem ve kayınvalidemin katılımıyla yenilen hoş bir yemek sonrası birbirinden berbat programları zap yapa yapa saat 12 yi ettik. Birbirimize sarılıp kutlama ve güzel temennilerden sonra dışarıda bol miktarda havayi fişek gösterisi yapıldı. Bu görsel şölenin tadını bilmekten uzak balkızın ağlamakla karışık tepinmesiyle uykusunun geldiği anlaşıldı ve yataklara yatıldı. Odadan çıktığımda saat 1 e geliyordu ve herkes yatmıştı. Bir yıl da böylelikle sona erdi. Geçen yılbaşı daha dün gibi. Belli bir yaştan sonra yıllar gözkırpma hızıyla geçip gidiyor. Daha iyi ve umutlu, huzurlu, sağlıklı ,bereketli bir yıl temennisi ile uykuya daldım.

18 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Üç aşağı beş yukarı herkes benzer şekilde girmiş yeni yıla anlaşılan. Dilerim sağlık, huzur ve barış getirir evlerimize ve tüm insanlığa.
Aşure mi hiç uğraşmam, çok canım çekerse Tukaş'ın hazır aşuresinden iki paket, içine biraz ilave fındık fıstık, mis gibi aşure işte, aklınızda bulunsun.
Sevgiler...

Asuman Yelen dedi ki...

Aslında aşure gerçekten kolay. Pek de güzel yaparım. Bu benim değil 30 dairelik apartman ahalisinin fikri. Sen sonlara doğru yap tadı ağzımızda kalsın derler. (Tevazu kaçtı gitti. Ucundan tutmaya çalıştım ama ne mümkün.) Bunu rahatlıkla söylüyorum çünkü güzel yapabildiğim çok az şey var yemek pasta olarak. Belki bir de zeytinyağlı barbunya ve bir de zeytinyağlı bakla içli enginar bir de...)) şaka şaka hepsi bu kadar.
Leylakcığımı da duymamış oliym. Sen her şeyi güzel yap sonra hazır aşure...
Çok uzadı ama mutlaka ilave etmem gerek Çoban Yıldızı. Senin giriş resmin beni bir gün içine alıverecek. Bir iki dakika bakıyorum her girişte. Bana huzur veriyor.
İyi geceler canım...

Newbahar dedi ki...

Ahanda aşure demişken, aşurelik malzemelerimi az önce ısladım ve yarın ki telaşımı düşünmek bile istemiyoruuummm:)
Muhakkak sizinki de çok güzel olmuştur.
Eh yılbaşıda geldiii, geçti. Tv de adam akıllı bişey yoktu, bizde sanırım zap rekoru kırdık:)
Hoş bir muhabbetti, sevgiler benden tüm aileye.

Çınar dedi ki...

Zor da olsa ilk aşureni yapmışsın ama korkarım bundan sonra kurtuluşun yok. Bilmiyorum gibi bir bahanen olamayacak çünkü artık. Neyse bu kadar zor da gelmez artık zaten. Afiyet olsun:)

Sevgiler

Zeugma dedi ki...

Ne tesadüf, ben de 30 Aralık'ta yaptım aşuremi.
Hatta resmini çektim bloga koysam mı diye :)
Birkaç denemeden sonra elin alışacak ve şahane yapacaksın kesin. Pirinçleri şekerden sonra eklemen işi bozmuş bence:) Asla pişmez öyle:D

Yılbaşı programı ne olursa olsun bizde de fazla izlenemedi.TV'den bıkmışız iyice.
Sevgilerimle..

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Leylak HAnımcığım, bu zaman kadar ben de Sefer Usta'dan sipariş ederdim. Ama "Çınar" ın dediği gibi artık kurtuluşum yok :))

Asumancığım o saydıkların var yaaa ben biterim onlara hele hele enginara.Ellerine sağlık.Blok resmim bana da huzur veriyor.Keşke öyle bir yerde hep birlikte bir piknik düzenlesek.Belki bahara bir organizasyon yaparız.

Newbaharcığım yarın sana kolay gelsin.Annem hep bir işe başlarken sokak kapısından beni içeri koşturur "kolay gelsiiiiinnn" dedirtirdi. İşi çabuk biterdi. Sen de mutlaka dene canım.

Sevgili Zeugma aramızdaki telapati gerçekten harika.Aynı saniyelerde yazı yazmamız,aynı gün aşure yapmamız ne güzellll. Evet şeker pirinçleri kıtırlaştırdı,resmen karemel oldu :))

Herkese renkli rüyalar, iyi geceler ! Sevgilerimle birlikte.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Pek severim aşureyi :)ellerine sağlık.Yeni yıla herkes hemen hemen aynı girmiş demekki :)TV de izlenecek özel birşey yoktu gerçekten.Gecenin büyük bölümü radyo çaldı bizim evde.Gayet eğlenceliydi :)
Sevgiyle tekrar kutluyorum yeni yılını.Sevdiklerinle sağlıklı, huzur ve sevgi dolu bir yıl olsun.

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

HAklısın Sevgili Dalgaları Aşmak.Aslında en güzel programlar radyoda .Nasıl da aklımıza gelmedi.Her telden müzik en güzeli. Ben de senin yeni yılını kutluyorum.Herşeyin gönlünce olacağı bir yıl olsun.Sevgilerimle.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Allahım ya ne güzel kokular geliyor böyle :)) Afiyet ola efendim ; afiyetler ola." Acık da bana ver." diye bir şarkı vardı çook severem. :))

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

:)))))))) O şarkıyı abim de çok sever ve beni güldürmek için söylerdi ama şöyle " acuk da bağa vir" :))))))) Güvenciğim bir aşure de sana, hemen yolluyorum:))

suskunbiradam dedi ki...

Bir vak'a-i aşure... İyi ki olmuş da okumuşuz... :)))

Sevgiler...

jadore dedi ki...

Yeni yılı tatlı tatlı karşıladık demek ki..
Ben de dün yaptım o karşılama merasimini...

Afiyet olsun hepimize.
Sevgiler...

bilge dedi ki...

bende bir zamanlar aşure yapmasını bilmiyordum ama artık yapıyorum hemde yılda 2 veya 3 kez oğlum ve eşim cok severler kıramıyorum onları ben pirinc değil aşurelik buğday koyarım..güzel oluyor .yılbaşı gecesi ben yatıyordum bel fıtığı nedeniyle ağrılarımla girdim yeni yıla hala gecmedi..ama inanın tv de gezindik durduk.yeni yılda tekrar sağlıklı barış ve huzur dolu günler diliyorum sebgiyle...

GÜVEN SERİN dedi ki...

Evet evet şarkının gerçek okunuşu öyle.:)) "acuk da bağa vir,çevir kazı yanmasın, aman kız uyanmasın." sevgili Barış Manço'nun harika felsefesini yansıtan şarkılardan birisiydi. Aşureyi gönülden kabul ediyor, bir oh be çekiyorum ve elimin tersi ile ağzımı siliyorum; oh be :)) eskiler öyle yapardı bilirsin:))

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili Jadore, senin de ellerine sağlık :))

Sevgili Bilge çok çok geçmiş olsun. Kendine iyi bak lütfen.

Güvenciğim afiyet olsun,bal şeker olsun,lop lop et ,tık tık yağ olsun :)))))) ( Anneannem hep böyle derdi, biz de kuzenle birlikte genç kızız ya,filinta olmak istiyoruz,aman anneanne tövbe deee derdik :)))))) Sevgilerimle canım arkadaşım,dostum.

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Suskunbiradam; gerçekten de vak'a-i aşure oldu :))))

Sevgilerle.

laleninbahcesi dedi ki...

Aşure hemen kalkıp yapılacak bir şey değil, malzemenin bir gün önceden ıslatılıp yumşatılması gerekiyor, o yüzden geç pişmiştir. Ama sonuç memnuniyet verici olmuş ya , önemli oaln o.

Geçen yılki yılbaşı yazınızı okudum. Ne yazık ki ön yargıları kırmak çok zor. Neyse snuçda kırılmış, zamanla dahada esneyecektir bu tutum ve gönlünüzce kutlayacağınız yılbaşılarınız olacaktır.


Bizim çok mutaasıp bir tanıdığımız var, aynı zamanda hacıdır. Ama küçüklüğünden beri yılbaşı ağaçlarına bayılırmış, o kadar hoşuma giderdi ki diyor, hiç gözümü alamazdım. Sonunda gidip yaşadığı yerin müftüsüne danışmış. Müftü aydın biriymiş. Kızım demiş, ağacın bildiği ne ,ağaç süsülemekle dinden olunur mu? süsle ağacını içinde kalmasın. O dur budur her yılbaşı en büyük ağacı , en güzel ağacı ben süslerim diyor.

Mutlu sağlıklı gönlünüzce geçecek yılbaşlarına...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili LAle,
Gerçekten de kolay değilmiş aşure.Ben bir de önceden kabartmadığım pirinçleri şkerli karışıma atmakla büyük hata ettim.Bir sonrakinde bu kadar yorulmam diye düşünüyorum.

Yılbaşına gelince,bu yorumunuzu mutlaka eşime okuyacağım.En azından kulağının ucunda bulunması yüreğini biraz daha ferahlatacaktır. İlk başlardaki önyargıları daha fazlaydı.Şimdi ,hele hele bir çocuğumuz olduktan sonra biraz daha kırılmaya başladı.Kimbilir kızımız biraz daha büyüdüğünde ve bir ağaç diye tutturduğunda belki de ikisi birlikte süsleyecektir.

Güzel yorumun için çok teşekkür ederim Sevgili Lale. Sevgilerimle. Yeni yılda sizin de herşey gönlünüzce olsun dilerim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...