7 Ocak 2010 Perşembe

GURBET


Annem İzmir'den geldi geleli evde bir sürü değişiklik oldu.Dokunduğu her yeri cennet haline sokan bu kadın tam bir atom karınca. Bazen de arı maya diyorum ben ona. (Yukarıdaki fotoğraf için kocaman bir maşallah istiyorum ona göre ! ) Hiç dinlenmek nedir bilmeden hareket halinde olan bu kadın önce evin tüm perdelerini yıkadı sonra Balkız'ın yemekli elleriyle berbat ettiği mutfak koltuklarına kılıf dikti. Takım takrevatları düzenleyip kutuladı. Tüm dolapları düzenledi.Üstüne bir de tüm evi temizleyip Beyoğlu'ndaki eve 2 günlüğüne geçiş yaptı. Şimdi bir de orayı paklayıp, İstiklal' in girilebilecek tüm pasajlardaki yığınları talan edip bulduğu en ucuz ve en şahane kıyafetleri alıp defile yapmaya gelecek yine .

Annem ,canım annem benim ! Burada olması , aynı havayı solumamız yeterli benim için. Keşke aynı şehirde yaşasak; ama değil. Kısıtlı zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Daha sabah çayı bitmeden üstüne yapılan kahveler, kahve hazmedilmeden içilen 3'ü bir yerde, üstüne bir de akşam çayı derken gece 4 biz de hala ayakta;kafein komasında :)) Şimdi Beyoğlu yolundalar ama benim şimdiden burnumda tütüyorlar. İzmir'e uğurlarken ne olacağım bilmiyorum.

İlk başta vedalar benim için gayet normalken şu birkaç senedir ağlamaktan canım çıkıyor. Annem her defasında arkamdan telefon açıp yolunda gitmeyen birşeylerin olup olmadığını soruyor; yolunda tabii ama senden uzakta herşey.Keşke keşke.... ile başlayanları söyleyemiyorum sana, senin bana yıllar önce ağlayarak söylediklerini. Şimdi dize geldim diyemiyorum sana annem. Senin lafına geldim;olmuyor sensiz, sizsiz; diyemiyorum. DAha fazla üzülmeni istemiyorum. Seni çok ama çok seviyorum, çok ama çok özlüyorum; diyemiyorum. Sıkıştırılmış zamanda yaşadıklarımızı yaya yaya yaşıyalım istiyorum ama geç, çok geç. Bugün dolapları düzeltirken bu ne dağınıklık diye payladın beni. Göz ucuyla bakıp güldüm sana. Kırıldım sandın; kırılmıyorsun değil mi bana dedin. Keşke hep burada olsan da paylasan beni, dedim; gözucumda yaşla. İkimizde de buruk bir gülümseme.

Gurbet , içine sığdırdığım memleket, annem, babam, abim, halam, anneannem ve diğerleriyle koca bir yük bende, yüreğimde . Başlarda özgürlük duygusunun verdiği yalancı mutluluk bana çığ gibi hergün büyüyerek artan özlem duygusuyla üstüme koşuyor. Çoğu zaman bununla başeden yüreğim, her gelip gitmeler sonrasında başaşağı çakılıp kalıyor. Bugün de o günlerden biri.

" Gurbet içimde bir ok
Herşey bana yabancı
Hayat öyle bir han ki
Acı içimde hancı
................ " ( Söz: Şennur Sezer
Müzik: Teoman Alpay )


20 yorum:

Asuman Yelen dedi ki...

Sevgili arkadaşım,
Böyle zamanlarda yapılacak şey, yanında da olsak, buradan da okusak, sessizce izlemek sıkıntını paylaşmak. Söylenecek şey yok. Kısa bir zaman sonra, yaşam kendi gaileleriyle mutlaka seni içine alacak ve oyalayacak.
Çok güzel insanlar, Allah uzun ömürler versin.
Senin gibi ince ruhlu, sevgi dolu bir evlat yetiştirmişler ne mutlu onlara...
Sevgiyle öpüyorum seni...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Çok teşekkür ederim Sevgili Asuman.Yazdıkların bana şu an gerçekten çok iyi geldi.Sağol,varol.Sevgiyle öpüyor,kucaklıyorum seni.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Çok özel bir duygu akışı... Yüreğinde gurbeti taşıyanlar bazen ağırlaşan yükün altında hafifletmek adına gözyaşı dökerler. Dökülen gözyaşı,el,ayak,söz,beden,insan olur gurbette yaşayan ve hâla insan kalan canlıya...

Şimdi ben uzakta ağlayasım geldi.Ve ben dışa ağlamalırı unutan insan; içe ağlamanın harika keyfini çıkarasım geldi.:))

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Canım arkadaşım Güven,bana verdiğin dostluk eliyle ve güvenle ben de başımı usulca dizlerine koyup ağlıyorum.

Newbahar dedi ki...

Allah uzunca ve sağlıklı ömürler versin. Benim hocanım (annem), bize gelince pek canı sıkılır ve evde durmaz. Gezilecek, görülecek yerleri keşvetmeyi pek sever. Bende ona evimde hiç bi işe el attırmam. İmrendim sizin anneniz ile olan sımsıcak bağınıza. Sanırım biz o kadar sıcak olamadık. Neyse, gurbet özlem demek. Varsın olsun ayrı kalalım ana kucağından, baba ocağından, bize sağlıklı haberleri gelsin yeter.
Yaaa anneniz olduğundan eminmisiniz resimde ki bayanın? ablanız olmasın :)

Sevgiler Newbahardan

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Newbaharcığım,
Çok teşekkür ederim temennilerin için.Doğru söylüyorsun;onların iyi,mutlu ve sağlıklı haberlerini almak en güzeli.Allah başımızdan eksik etmesin onları canım. Annem değil de ablam olma ihtimalini mutlaka söyleyeceğim anneme :))) Hoşuna gideceğinden eminim :))

Sevgilerimle.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Arınma yaşlarından utanmayan dostun başını kabul ediyor ıslanan diz ile önce insan,sonra bir dost olarak gurur duyuyorum...

suskunbiradam dedi ki...

Ne kadar güzel bir diyalog... Ve sizi ne kadar güzel yetiştirmiş bu ebeveyn...

Ne mutlu onlara... Hiç ağlamayın. Hep gülün. Unutmayın ki; gitseler de gelecekler, seslerini duyacaksınız... Bu bile mutluluğunuz için yeter...

Sevgiler...

laleninbahcesi dedi ki...

Annemin geldiğini buz dolabını açtığımda anlardım önce; sütlaç kaseleri dizi dizilmiş olurdu. Annemim gelişi şenlikti ama artık şenliğin ateşi söndü.

Gurbet acısını bak ne güzel dindiriyorsunuz , sen gidersin o gelir ...hiç üzülme bu tür şeyler için.

Sevgilerimle

yeliz dedi ki...

offf züzeciğim ya yıllar öncesine döndüm. hani ilker askerdeyken annemle teyzem gelmişler, sen ozaman bakırköydesin, bi bizim evi elden geçirmişler, sonra hızlarını alamayıp bi de sizinki halletmişlerdi:) hala gülerim. çok özlüyoruz biz de sizi, ama önemli olan sağlıklı olmak, yeter ki sağlıklar yerinde olsun. bu arada teyzemi bayramda da göremedim, çok özlemişim, selam söyle

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili Suskunbiradam;
Ne mutlu bana böyle düşündüğünüz için.Sizler gibi dostların yorumlarını gördükçe inanın içim ferahlıyor.

Sevgili Lale;
Annenize rahmet dilerim.Mekanı cennet olsun inşallah.Haklısınız sağ oldukça gidip gelmek en güzeli.

Tatlı papatyam,Yeliz'im;
Hiç unutur muyum ! Annem teyzemle biraraya geldiklerinde duble atom karınca oluyorlar ve hızlarını alamıyorlarbir türlü.Harika kadın bunlar yaa.Altın kızlar, sarı kafalar :)))Biliyormusun her ikisi de idolüm benim.Ellerinden kaçanla uçan kurtulur ancak( MAŞALLAH!). Yeliz' im sen beni en iyi anlayanlardansın çünkü aynı şeyleri yaşadın.Selamını söyleyeğim birtanem.Hepinizin yanaklarından öpüyorum ama Arca'nın en yumuşak butlarından hem ısırıyor hem de öpüyorum.

jadore dedi ki...

Seni öyle iyi anlıyorum ki... Yıllardır ben de uzaktayım annem ve babamdan...
Allah onlara uzun ömür versin, uzakta da olsalar sağlıklı olduklarını bilelim. En büyük mutluluk bu.

Sevgiler...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Haklısın sevgili Jadore; Allah onlara uzun ve sağlıklı ömür versin,başımızdan eksik etmesin.Sevgilerimle..

Asuman Yelen dedi ki...

Sevgili Çoban Yıldızı...
Blogumda sana ait bir şey var. Umarım yüzünün asılmasına değil gülmesine neden olur...
Sevgilerimle...

ramazan dedi ki...

Allah uzun ömürler versin.Maşallahları var.Ne mutlu o insanlara ki böyle evlatları var,ne mutlu size ki böyle anne babanız var.Diğerleri ayrıntı.Her evlat ata aranda çeşitli şekillerde görülen davranış biçimleri.Sevgi var ya,taşı eritir.
Ama böylesi ayrılıklar üzse de gene demutluluk verici.Allah aha farklı biçim ayrılıklar göstermesin.

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Amin Ramazan Bey Amin! Güzel dilekleriniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sevgi ve selamlarımla.

bilge dedi ki...

sevgili çoban yıldızı sizi uzun yıllar gurbette olan biri olarak çok iyi anlıyorum.ne mutlu ki gelebiliyorlar bir şeyler paylaşabiliyorsunuz..onu bulamayanlarda var ..dilerim daha uzun yıllar sağlıklı mutlu beraberlikleriniz olur ..annenize ve babanıza allah uzun ömürler versin..bak balkız evlenirken anneanne daha bir atom karınca olacak dilerim enerjisini harcadıkça çoğalır sevgi ve dostlukla...

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili Bilgeciğim samimi temennilerin için çok çok teşekkür ederim. Ahhhhh BAlkız'ın evlilik çağını görmek nasip olsun inşallah.Senin satırlarını okuduğumda gözümde canlandırdım; ne güzel olur.

Sevgiyle kucaklıyorum.

Zeugma dedi ki...

Yoğun duygular yaşattı bana bu yazı..

Geldikleri andan itibaren hep gidecekleri anın korku ve endişesiyle dolu olunuyor. Öyleki beraberken bile hissediliyor o burukluk.

Annelerin öğütleriyle sonradan dize gelmek, onlara hak vermek hepimizde var.
Şimdi keşke anneniz bu yazıyı okuyabilseydi ne iyi olurdu diye geldi aklıma..

Ama sizden daha güzel bir evlat yetiştiremeyeceklerini tabii ki de biliyorlardır, emin olun..
Bu satırlar ve duygulu güzel yüreğiniz için ben de öpüyorum..
Tüm sevgimle....

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Sevgili Zeugma,
Güzel,içten,sıcacık yorumun için teşekkür ederim. Annem bu yazıyı malesef ki okudu. Malesef diyorum çünkü iki gün hiç durmadan ağladı :(( Ama duygu yüklü satırlar için çok da mutlu oldu :))

Ben de sizi tüm kalbimle kucaklıyorum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...